Menu
A+ A A-
Deprecated: Non-static method JSite::getMenu() should not be called statically in /var/www/virtual/bioholmi.hu/htdocs/templates/gk_gamenews/lib/framework/helper.layout.php on line 111 Deprecated: Non-static method JApplication::getMenu() should not be called statically in /var/www/virtual/bioholmi.hu/htdocs/includes/application.php on line 539 Deprecated: Non-static method JSite::getMenu() should not be called statically in /var/www/virtual/bioholmi.hu/htdocs/templates/gk_gamenews/lib/framework/helper.layout.php on line 111 Deprecated: Non-static method JApplication::getMenu() should not be called statically in /var/www/virtual/bioholmi.hu/htdocs/includes/application.php on line 539
Wednesday, 28 November 2012 18:33

Sajt & bor

Rate this item
(0 votes)

A sajt nem egyszerű készítmény, hanem műalkotás. Hasonlóan a borhoz. Talán nem véletlen, hogy annyira illenek egymáshoz.

  Camembert és brie sajtok

Általában magas – 45-75% – zsírtartalmúak, többségük pasztőrözött tehéntejből készül. Könnyű, száraz pezsgő, alkohol- és savszegény fehérbor ajánlható hozzájuk.

 


Lágy és kenhető sajtok

Nagy részük pasztőrözött tehéntejből készül. Savakban gazdag rizlinget, tanninszegény, lágy vörösbort kívánnak társul.

 

 

 

 

Kecskesajtok

Ezekhez a sajtokhoz a már hosszabb ideje hordóban érlelt fehérborok, illetve a nem gyümölcsillatú vörösborok illenek.

Félkemény sajtok

Többségük nyers tehéntejből készül. Magas alkoholtartalmú, savakban gazdag fehér- és vörösborokkal harmonizálnak.

Kemény sajtok

Ezek a sajtok – például az érett gouda, old amsterdam, ó-cheddar, parmesan, grana padano – aromásak, savasak, kellemesen kesernyések. Hozzájuk a magas tannintartalmú borok ajánlhatók, mivel kiemelik a cserzőanyag-tartalmat.

Kék sajtok

A roquefort, a Stilton, a gorgonzola vagy a magyar márványsajt fenséges íze leginkább a tokaji aszú kíséretében érvényesül. Soha ne együk hidegen!

Kecskesajt

Mivel a kecskesajt kész A-vitamint tartalmaz bétakarotin helyett, ezért színe nem sárgás, hanem hófehér. A kecsketej tartalmasabb, mint a tehéntej. Mivel lassabban alszik meg, a sajtok általában kisebb formában készülnek belőle. A francia kecskesajtokon kötelező a jelölés: „pur chévre” a tisztán kecsketejből előállított termékeken és „mi-chévre”, amennyiben kevert tejből készülnek. Ezzel ellentétben az olasz ricotta sajt eredetileg szintén kecsketej alapú, de megengedett a tehéntejből készült változat is.

Forrás:Biokosár

Read 5366 times Last modified on Tuesday, 11 December 2012 21:28

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.