Menu
A+ A A-
Deprecated: Non-static method JSite::getMenu() should not be called statically in /var/www/virtual/bioholmi.hu/htdocs/templates/gk_gamenews/lib/framework/helper.layout.php on line 111 Deprecated: Non-static method JApplication::getMenu() should not be called statically in /var/www/virtual/bioholmi.hu/htdocs/includes/application.php on line 539 Deprecated: Non-static method JSite::getMenu() should not be called statically in /var/www/virtual/bioholmi.hu/htdocs/templates/gk_gamenews/lib/framework/helper.layout.php on line 111 Deprecated: Non-static method JApplication::getMenu() should not be called statically in /var/www/virtual/bioholmi.hu/htdocs/includes/application.php on line 539
Tuesday, 02 April 2013 20:53

Az orosz városlakók körében egyre népszerűbb a bio.

Rate this item
(0 votes)

Annak ellenére, hogy Oroszországban jelenleg nincs hivatalos bio minősítés. Rengeteg terméken található bio vagy organic jelölés, ám ezt tanúsítvány nem igazolja. Számos termelő és forgalmazó már 2012-ben nyílt levélben tiltakozott a mezőgazdasági minisztériumnál, követelve a tanúsítási rendszert.

A minisztérium egy törvénytervezettel válaszolt, amely a „A bio mezőgazdasági termékek előállítására vonatkozó jogalkotási módosító kiegészítés az orosz szövetség részéről” kelt 2012.nov.26.

A törvénytervezet kijelenti, hogy az orosz bio feltételrendszer következetesen megfelel majd az EU feltételrendszerének és az amerikai NOP előírásainak. Azonban jelenleg nincs még szervezet, amely felkészült lenne a biotermékek minősítésére.

Elemzők úgy vélik, hogy a minősítés felelősségét az Orosz Állategészségügyi és Növényorvoslási Felügyelethez fogják delegálni, vagy egy nem kormányzati civil szervezetre fogják testálni.

A törvénytervezet rögzíti, hogy egy terméket csak érvényes tanúsítvánnyal lehet bio-nak, vagy organikusnak jelölni. Az Orosz Mezőgazdasági Kormányzat szakértői most tanulm,ányozzák az európai, amerikai és japán minősítési technikákat.

A törvényalkotás legfőbb célja, hogy a nemzeti sztenderdeket a nemzetközi gyakorlattal harmonizálják.

A lendület oka elsősorban Oroszország WTO-hoz történő csatlakozásában keresendő. Az orosz termelők egyébként örülnek a konszolidálódó kereskedelmi környezetnek és terveik között szerepel biotermékek EU-ba történő exportja. Az ekvivalencia természetesen lehetővé teszi EU-s biotermékek nagyarányú importját is Oroszországba, hiszen az EU-ban minősített biotermékek a törvénytervezet szerint biominősítést szereznek Oroszországban is.

A törvény a tervek szerint teljes hatállyal 2015-ben lép életbe.

Read 5062 times

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.