Menu
A+ A A-
Deprecated: Non-static method JSite::getMenu() should not be called statically in /var/www/virtual/bioholmi.hu/htdocs/templates/gk_gamenews/lib/framework/helper.layout.php on line 111 Deprecated: Non-static method JApplication::getMenu() should not be called statically in /var/www/virtual/bioholmi.hu/htdocs/includes/application.php on line 539 Deprecated: Non-static method JSite::getMenu() should not be called statically in /var/www/virtual/bioholmi.hu/htdocs/templates/gk_gamenews/lib/framework/helper.layout.php on line 111 Deprecated: Non-static method JApplication::getMenu() should not be called statically in /var/www/virtual/bioholmi.hu/htdocs/includes/application.php on line 539

Összefogás Lengyelország biotermelése érdekében

Rate this item
(0 votes)

by Krzysztof Jończyk

Bár Lengyelországban a bioélelmiszerek népszerűsége nőttön nő, a termékelőállítóknak még mindig nem egyszerű a fogyasztók érdeklődését felkelteniük termékeik iránt. Éppen ezért a bioélelmiszerek népszerűsítésére kelet-Lengyelországban  klasztert (gazdasági hálózat) hoztak létre.

A kaliforniai szilikon völgy analógiájára „Bioélelmiszer völgy” néven létrehozták Lengyelországban az első „klasztert”, amely egyesíti az érintetteket a bioélelmiszerek promóciója és fejlesztése terén.

A klaszter földrajzi koncentrációban fogja össze a szóbajöhető szereplőket: termelő cégeket, specializált forgalmazókat, szolgáltatókat, a kapcsolódó területeken mozgó kereskedőket, intézményeket, pl. egyetemeket, kutató –és sztenderd alkotó szervezeteket valamint kereskedelmi egyesületeket.
A Bioélelmiszer völgy klaszter ösztönzi a biogazdálkodásban érintett kutatóintézeteket, vállalkozásokat, szervezeteket, hogy szorosan működjenek együtt azokkal a vállalkozásokkal, amelyek a bioélelmiszereket előállítják, feldolgozzák, vagy éppen célba juttatják. A klaszter prioritásai közé tartoznak többek között: a résztvevő szereplők közötti versenyképesség növelése, az innováció támogatása, melynek segítségével növelhető lenne az előállított termékek mennyisége, valamint a szektoron belüli munkahelyek száma.

A klaszter létrehozott egy geo-portál weboldalt, melynek segítségével helyi információk érhetők el az adott térség biogazdálkodási, telekommunikációs szolgáltatási rendszereiről annak érdekében, hogy a felhasználók minél egyszerűbben juthassanak termelési információkhoz, tényekhez, adatokhoz, melyek a bioélelmiszerek feldolgozásához, marketingjéhez kapcsolódnak.

A Bioélelmiszer völgy tagjai rendszeresen részt vesznek a legfontosabb kereskedelmi eseményeken, melyek a bioélelmiszerek promócióját jelentik, akár belföldön, akár külföldön. (NaturaFood, Organic Marketing Forum, Polagra Food, Biofach Nürnberg). Az üzleti misszió és a külföldi kereskedelmi események útja egyenesen vezetett olyan exportszerződésekhez, mint amelyeket a Podlasie régióból származó sękacz kekszek, a felvágottak, a tönköly vagy a tökmag értékesítése jelentett.

Köszönet a két éve a klaszterben szereplő vállalatok és intézmények együttműködéséért, melynek következtében 13 új termék született –pl. a ginzenges lenmagolaj – és 26 új innovatív megoldás került alkalmazásra a termelés és értékesítés területén. A cégek egyike, amely maga érlelt sonkákat készít, új technológiai elemként savót alkalmaz a húsfeldolgozás során fertőtlenítőszerként. Vagy a másik vállalkozó, aki új mikrocsapos dobozokba tölti gyümölcsleveit.

Rendszeres időközönként a Bioélelmiszer völgy klaszter a fogyasztók számára is rendez oktatási és promóciós találkozókat. Az üzleti klaszter segíti továbbá a termelőket, hogy megtalálják és orvosolják az esetlegesen fellépő hibákat. A különféle területeken dolgozó biotermék előállító vállalkozások rendkívüli módon igénylik a laboratóriumi háttér segítséget. Közreműködésükkel új innovatív technológiák kifejlesztése és új receptek kidolgozása válik lehetővé.

A Bioélelmiszer völgy tagjai számára a legfőbb kihívás a termékek minőségének javítása: a fagyasztott, vagy éppen fagyasztva szárított nyers, illetve késztermékek jobb eltarthatósága; a természetes tartósítás kérdése, a termékek színezése, ízesítése, vagy a gyorsan lebomló komposztálható csomagolóanyagok.

A Bioélelmiszer völgy-höz tartozó vállalkozások így az export piacokon is bátran megjelenhetnek ökológiai módon előállított, szépen csomagolt, kitűnő, tápláló termékeikkel.
A Bioélelmiszer völgy honlapja itt tekinthető meg.

Read 3838 times Last modified on Sunday, 10 February 2013 19:26

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.