Menu
A+ A A-
Deprecated: Non-static method JSite::getMenu() should not be called statically in /var/www/virtual/bioholmi.hu/htdocs/templates/gk_gamenews/lib/framework/helper.layout.php on line 111 Deprecated: Non-static method JApplication::getMenu() should not be called statically in /var/www/virtual/bioholmi.hu/htdocs/includes/application.php on line 539 Deprecated: Non-static method JSite::getMenu() should not be called statically in /var/www/virtual/bioholmi.hu/htdocs/templates/gk_gamenews/lib/framework/helper.layout.php on line 111 Deprecated: Non-static method JApplication::getMenu() should not be called statically in /var/www/virtual/bioholmi.hu/htdocs/includes/application.php on line 539
Sunday, 06 October 2013 16:25

Növényvédőszer adó Dániában!

Rate this item
(1 Vote)

 Dániában a növényvédőszerek megadóztatásának új rendszerét vezetik be.
A cél, hogy a növényvédőszerek használatának a környezetre és az emberekre gyakorolt nemkívánatos hatásait mérsékeljék. Ezzel egyidejűleg a növényvédőszerek tömeges alkalmazását a kevésbé veszélyes szerek felé tereljék.

A növényvédő szerekre kivetett adót már 15éve bevezették Dániában. Az akkori adótétel a fogyasztói árakat emelte, amely például a rovarölő szerek esetében 35%-ot jelentett. Hatására az első három évben jelentősen csökkent a vegyszerfelhasználás, amely azonban később alább hagyott.

Az új adó csupán azokra a növényvédő szerekre vonatkozik, amelyek különösen problematikusak az emberek egészségére és a környezetre, ám adókulcsa meglehetősen magas.

A termékek besorolását könnyíti egy új „ peszticidterhelési indikátor” alkalmazása. Az adóból származó bevételt a dán Nemzeti Növényvédőszer Akcióterv agrárprojektjeiben kell felhasználni.

A Biokultúra Egyesület már 1987-ben javasolta a szintetikus növényvédő szerek forgalmára kivetett 1%-os adó !!! bevezetését, amelynek bevételét a biogazdálkodás promóciójára kellett volna fordítani. Ha akkor bevezetik, ma nem itt tartanánk! Megjegyzés: Frühwald Ferenc

Read 4525 times Last modified on Sunday, 06 October 2013 16:36

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.