Menu
A+ A A-
Deprecated: Non-static method JSite::getMenu() should not be called statically in /var/www/virtual/bioholmi.hu/htdocs/templates/gk_gamenews/lib/framework/helper.layout.php on line 111 Deprecated: Non-static method JApplication::getMenu() should not be called statically in /var/www/virtual/bioholmi.hu/htdocs/includes/application.php on line 539 Deprecated: Non-static method JSite::getMenu() should not be called statically in /var/www/virtual/bioholmi.hu/htdocs/templates/gk_gamenews/lib/framework/helper.layout.php on line 111 Deprecated: Non-static method JApplication::getMenu() should not be called statically in /var/www/virtual/bioholmi.hu/htdocs/includes/application.php on line 539
Monday, 13 May 2013 07:34

Kongresszusi meghallgatáson vizsgálják a kínai bioélelmiszereket

Rate this item
(0 votes)

Állateledelnek sem való

A Külügyi Bizottság  európai, ázsiai és a fokozott veszélyt jelentő térségek albizottsága összegyűjtötte a kínai élelmiszerimporttal kapcsolatosan az utóbbi időkben felerősödő aggodalmakról szóló információkat. „Jó okunk van a bizalmatlanságra, amikor az állateledeleinkben kínai import alapanyagokat találunk” nyilatkozta tanúmeghallgatásán Mark A.Kastel Mezőgazdaságpolitikai elemző a Cornucopia Intézetnek.

„Miért is bíznánk a kínai élelmiszer exportőrökben, amikor családunkról és gyermekeinkről van szó?” –tette fel a kérdést Kastel. Szerinte az USDA és az FDA az Amerikába érkező élelmiszerszállítmányok mindössze 1-2%-át ellenőrzi. Még a kis számú mintavétel ellenére is aránytalanul sok ijesztő dolgot találnak a kínai termékekben: betiltott vegyszereket, festékeket, növényvédő szereket és hamisítványokat.

Az USA Nemzeti Organikus Programja megkezdte közönségtájékoztató szolgáltatását a hamis bio tanúsítványok közzététele terén. Az USDA 22 hamisított bio tanúsítványra bukkant, melyek közül 9 származott Kínából. „Mivel Kínában nehéz az amerikai tanúsítóknak helyszíni ellenőrzéseket  végezni, rendkívül bonyolult megállapítani, hogy az adott termék megfelel-e az USA agrársztenderdjeinek.”- mondta Kastler.

„ Ezeket az importtételeket még azelőtt le kellene állítani, mielőtt a partokat elérik, hacsak nem tudunk kidolgozni olyan rendszert, ami a helyszínen garantálná azt, hogy a vásárlók valóban azt kapják, amiért magasabb árat fizetnek. Éppen úgy, mint az amerikai biotermékek esetében, független inspektoroknak kellene ezt a biztonsági ellenőrző munkát elvégezniük-nyilatkozta Kastner. A teljes anyag innen letölthető

Az utóbbi időben évről évre több, mint fél millió tonna zöldség-gyümölcs zúdul Amerikába Kínából és még ennél is több hal és halászati termék. Néhány tradicionális terméket pl. almát, fokhagymát szinte teljességgel kiszorította a kínai import.

A Food and Water Watch intézet kiadványában a „Kínai import háttere” című munkában összegyűjtötte a laza ellenőrzés eseményeit és az ezzel összefüggő skandalumok történeteit, csakúgy, mint a kínai import termékek és a bizonytalan eredetű élelmiszerek okozta humán megbetegedések közötti összefüggéseket.

Az intézet megállapítása szerint „annak ellenére, hogy a kínai kormány erőfeszítéseket tesz az élelmiszerhamisítási problémák felszámolására” az élelmiszerbotrányok mindennaposak. Például a hírhedtté vált melamine csalás a tejtermékekben, a megengedettnél magasabb növényvédőszer tartalom vagy az elterjedt madárinfluenza. Éppen a múlt héten látott napvilágot a hír, miszerint 900embert tartóztattak le húshamisítás miatt:  az elkövetők több mint egymillió dollár értékben dobtak piacra ürünek álcázott patkányhúst.

 Dana Rohrabacher (R-CA) albizottsági elnök ugyancsak kritikai hangon bírálta a helyzetet mondván „ A kínai hatóságok képességei a tisztességes munka elvégzésére jóval alatta maradnak a problémának. A kínai termelőbázisok adatnyilvántartása rendkívül gyatra.”

Steve Stockman (R-TX), képviselő, aki rendszere vásárlója a biotermékeknek aggódik az átcímkézések miatt és egyszerűen „Orwelli”-nek nevezte a helyzetet. Szerinte a kínai import termékekre a médiának is jobban oda kellene figyelnie.

A bizottsági meghallgatások után az USDA és FDA döntést hozott az import termékek fokozottabb ellenőrzésére.A Kongresszus pedig nyomatékosítja az elvégzendő munka fontosságának kifejtését.

 

 

Read 5103 times Last modified on Monday, 13 May 2013 07:46

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.