Menu
A+ A A-
Deprecated: Non-static method JSite::getMenu() should not be called statically in /var/www/virtual/bioholmi.hu/htdocs/templates/gk_gamenews/lib/framework/helper.layout.php on line 111 Deprecated: Non-static method JApplication::getMenu() should not be called statically in /var/www/virtual/bioholmi.hu/htdocs/includes/application.php on line 539 Deprecated: Non-static method JSite::getMenu() should not be called statically in /var/www/virtual/bioholmi.hu/htdocs/templates/gk_gamenews/lib/framework/helper.layout.php on line 111 Deprecated: Non-static method JApplication::getMenu() should not be called statically in /var/www/virtual/bioholmi.hu/htdocs/includes/application.php on line 539
Friday, 04 January 2013 17:40

Lengyelország:A kormány megtiltotta a GMO kukorica- és burgonyatermesztést!

Rate this item
(0 votes)

Január 2.-án a lengyel kormány két fontos rendeletet hozott, amelyben megtiltotta két génmanipulált növény termesztését. Az egyik az amerikai Monsanto MON810 kukoricája, a másik pedig a BASF Amflora nevű burgonyája. Az utóbbi időben többször is kritizált és módosított vetőmag törvény lehetővé tette a betiltást, így Lengyelország csatlakozhatott több más EU tagállamhoz, melyek a GMO növények termesztésének teljes tilalmát a lakosság nyomására már korábban előírták: Ausztria, Németország, Franciaország, Görögország, Magyarország és Luxemburg.

A jelenlegi jogszabály módosítás és a kapcsolódó monitoring rendszer kiépítése a gazdákat eltántorítja a GMO vetőmagok használatától, Lengyelországot pedig GMO mentes övezetté nyilvánítja.

Dariusz Szwed, a Green Institute programfelelőse,  Klaudia Wojciechowicz polgárjogi aktivista a GMO to nie to (a GMO nem az), Marek Kryda, Civil Ügyek Intézete (INSPRO) és az Indigena Foundation valamint Danuta Pilarska, az Organic Farmers Union of Saint Francis of Assisi Assisi Szent Ferenc Biogazda Úniója elégedettségét fejezte ki a közös akció valamint az intenzív civil vitafórumok sikeréért, melynek köszönhetően a kormány meghozta döntését a polgárok elvárásainak megfelelően. Most már a következő lépés van soron, mondta a lengyel államfő, nevezetesen  az új GMO törvény megalkotása, amelyben széleskörű társadalmi konzultációra lesz szükség. A lengyel miniszterelnök a környezetvédelmi minisztert nevezte ki, hogy olyan GMO törvény tervezetet készítsen, amely teljes mértékben összhangban van az összes EU-s jogszabállyal, amely egyébként az Európai Bizottság elvárása is.

Read 2722 times Last modified on Friday, 04 January 2013 17:44

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.