Menu
A+ A A-
Deprecated: Non-static method JSite::getMenu() should not be called statically in /var/www/virtual/bioholmi.hu/htdocs/templates/gk_gamenews/lib/framework/helper.layout.php on line 111 Deprecated: Non-static method JApplication::getMenu() should not be called statically in /var/www/virtual/bioholmi.hu/htdocs/includes/application.php on line 539 Deprecated: Non-static method JSite::getMenu() should not be called statically in /var/www/virtual/bioholmi.hu/htdocs/templates/gk_gamenews/lib/framework/helper.layout.php on line 111 Deprecated: Non-static method JApplication::getMenu() should not be called statically in /var/www/virtual/bioholmi.hu/htdocs/includes/application.php on line 539
Saturday, 29 December 2012 20:42

Rekordmagasságokba szökő bio növekedés Finnországban

Rate this item
(0 votes)

A finn biopiac gyors ütemben bővül. A kiskereskedelmi forgalom az idén eléri a kb.182millió eurós éves szintet, szemben a tavalyi120 millióval és a 2010-es évben regisztrált 82millióval- jelentette az  Yle News .
Ez nem kevesebbet jelent, mint hogy a finn vásárlók 50%-kal fognak többet költeni biotermékekre mint tavaly, és hogy a piac most már második éve nő 40-50%-os mértékben.

Más források becslése szerint a növekedés „mindössze” 20-30% (Pro Luomu). Ámbár a kiskereskedelem összforgalmában a bio még csak 2%-os résesedéssel bír. A legnépszerűbb biotermékek: a tojás, a tejtermékek, a zöldség-gyümölcs, a szárazáruk (pl.liszt).

Az etikai kérdések, az állati jólét, az adalékanyagoktól való félelem mind növeli a bio iránti érdeklődést.
A biotermékek kínálati oldalának megerősödése is a fogyasztás növekedését generálja, legalább is a Pro Luomu’s (A bioért) egyesület ügyvezetője Marja-Riitta Kottila szerint. A finn élelmiszerpiacon a Finn Coop, az S-Group a piacvezető, és az ő példájuk is ezt mutatja. Anne-Marie Wallenius a Helsinki székhelyű S-Group igazgatója megerősítette, hogy üzleteik erőteljesen a bio felé fordulnak.
Ezzel együtt is folyamatos kihívásokkal találkozuik a piac. Jari Etelälahti az “Eat and Joy” nevű kis szupermarket bosszankodik, hogy nem talál elegendő megfelelő minőségű beszállítót vagy a boltban közvetlenül értékesítő vállalkozót. Az  Organic Food Finland szerint is akadnak gondok. A bio tejelő tehenek például a nem bio húsmarha farmmal közösen működnek, máshol a legelő ugyan bio, de az állat már nem az, mert az állatvédelmi beruházások olyan befektetést igényelnének, amelyre nem jut pénz.
Ezenkívül gyakran hiány mutatkozik a bio fehérjetakarmányból. Összességében elmondható, hogy Finnországban az igény meghaladja a kínálatot.

Read 1087 times

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.