Menu
A+ A A-
Deprecated: Non-static method JSite::getMenu() should not be called statically in /var/www/virtual/bioholmi.hu/htdocs/templates/gk_gamenews/lib/framework/helper.layout.php on line 111 Deprecated: Non-static method JApplication::getMenu() should not be called statically in /var/www/virtual/bioholmi.hu/htdocs/includes/application.php on line 539 Deprecated: Non-static method JSite::getMenu() should not be called statically in /var/www/virtual/bioholmi.hu/htdocs/templates/gk_gamenews/lib/framework/helper.layout.php on line 111 Deprecated: Non-static method JApplication::getMenu() should not be called statically in /var/www/virtual/bioholmi.hu/htdocs/includes/application.php on line 539
Sunday, 02 December 2012 19:42

Olíva botrány Olaszországban

Rate this item
(1 Vote)

Nem telt el túl hosszú idő a legutóbbi olasz bio élelmiszerbotrány óta, amelyről persze kiderült, hogy mégsem érintett akkora mennyiséget, mint amekkoráról a szorgalmas sajtó beszámolt, hiszen az érintett termékek köre a korábban becsült 700.000 tonna helyett bizonyítottan „mindössze” 14.000 tonnát érintett, ami ugyebár azért nem csekélység.

 Az év elején újabb botrányról számolt be a Top Agrar Onlie.

Olaszországban óriási mennyiségű pancsolt olívaolajra bukkantak, melyek jó részét olcsó görög, spanyol és észak-afrikai olajak felhasználásával készítettek, majd extraszűz olasz olívaolajként csomagoltak és címkéztek újra. A tétel egy jelentős hányadát hamisított bio címkével látták el, közölte a hírforrás.

Az Europol a hamisított biotermékeken kívül hatósági közreműködéssel 13.000 palack értéktelen olívaolajat, 12.000 üveg bort, 30tonna hamisított paradicsomsűrítményt és 30.000 tábla csokoládét foglalt le, írja az osztrák Standard.

A hamisan deklarált vagy kifejezetten hamisított élelmiszerek euromilliárdos üzletnek bizonyulnak, amely ellen az Europol ádáz küzdelmet folytat, ennek ellenére a lebukás veszélye relatíve csekély, a haszon pedig óriási. Az idézett der Standard szerint az üzlet már-már jövedelmezőbb a drogcsempészetnél. Az olívaolaj hamisításról szólva a hatóság szervezett olajmaffiáról és mintegy ötmilliárd eurós csalásról beszél.

Forrás: top agrar online

Read 1569 times Last modified on Wednesday, 12 December 2012 22:18

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.