Menu
A+ A A-
Deprecated: Non-static method JSite::getMenu() should not be called statically in /var/www/virtual/bioholmi.hu/htdocs/templates/gk_gamenews/lib/framework/helper.layout.php on line 111 Deprecated: Non-static method JApplication::getMenu() should not be called statically in /var/www/virtual/bioholmi.hu/htdocs/includes/application.php on line 539 Deprecated: Non-static method JSite::getMenu() should not be called statically in /var/www/virtual/bioholmi.hu/htdocs/templates/gk_gamenews/lib/framework/helper.layout.php on line 111 Deprecated: Non-static method JApplication::getMenu() should not be called statically in /var/www/virtual/bioholmi.hu/htdocs/includes/application.php on line 539
Thursday, 29 November 2012 19:19

Európai átláthatósági kampány a bio csalások megelőzésére

Rate this item
(0 votes)

Az utóbbi években jó néhány bizonyított és még több állítólagos csalás borzolta a bio társadalom idegeit. Szerencsére ez a forgalmi adatok szerint nem okozott visszaesést, de a bizalom gyakran megrendült. Mivel az európai bio ipar összes résztvevője egy hajóban evez, közös érdek annak megerősítése, hogy a termék címkéjén szereplő bio felirat valóban bio minőséget takar.

Nitrofén a gabonákban, növényvédőszerek a harmadik országok termékeiben, újracímkézett szemestakarmányok, szárnyas-és sertéstermékek – mind megannyi skandalum, ami az újságok címoldalára kerülve nem csupán az elkövetőket diszkreditálják, de negatív hatással van mindenkire, aki biotermékeket állít elő, vagy azzal kereskedik.

Számtalan előírás, amely az áru eredetjelölését hivatott biztosítani, jobbítja a helyzetet.(Sajnos az Ökopiacon még mindig nem sikerült elérni, hogy a kihelyezett áru származási helye kötelezően legyen feltüntetve. Reméljük már csak idő kérdése). A világ legtöbb helyén a biotermelők, előállítók gombamód szaporodnak, és rengeteg olyan szereplő jelenik meg a világpiacon, akinek előéletéről semmit sem tudunk, ismeretei hiányosak, de friss tanúsítványa birtokában máris ott tülekszik a nagy európai felvevőpiacok valamelyikén. Ráadásul az eddig a konvencionális területen tevékenykedő termelők, feldolgozók korábbi „laza” módszereikkel gyakran próbálják hagyományos termékeiket az egyre globálisabb bio piacra becsempészni.

Évek óta kemény harc folyik a jogalkotók részéről, hogy a kereskedelem átláthatóságát javítsák, és hogy egy semleges helyen bárki számára hozzáférhetően megtekinthetőek legyenek azok a tanúsítványok, amelyek sokszor fénymásolatokban keringenek termelők és nagykereskedők között. Így megelőzhetők lennének azok az esetek, amikor hamisított vagy éppen lejárt/felfüggesztett tanúsítvánnyal cserél gazdát a csaló terméke.

A probléma felszámolására egy független és könnyen elérhető monitoring rendszert sikerült megalkotni, amely Európa szerte hozzáférhető lesz reményeink szerint néhány éven belül.

A századfordulón Jochen Neuendorff, a göttingeni Gesellschaft für Ressourcenschutz munkatársa azon töprengett, miként lehetne csökkenteni a csalás lehetőségét a bio szektorban. A rendkívüli gyakorlati tapasztalatokkal rendelkező Neuendorff nem a levegőbe beszélt. „Az első komolyabb csalásokat Németországban hamisított tanúsítványokkal végezték, amikor is hagyományos gabonákat címkéztek át biová. A probléma méregfogát Ulrich Fischer úrral úgy próbálták kihúzni, hogy 2003-ban egy internetes regisztert hoztak létre azon cégek adataival, amelyek érvényes tanúsítvánnyal rendelkeztek.

A német állam Szövetségi ökológiai mezőgazdasági programja által támogatott projekt egy internetes adatbázist épített ki bioC néven (Bio-Certifikát).

A bio ellenőrző szervezetek többségének részvételével megtették az első lépést a győzelemhez vezető úton, amely azóta is hatékonynak bizonyult. A következő években a rendszer zavartalanul működött még úgy is, hogy Németországban nem minden szervezet csatlakozott a rendszerhez.

„Döntő áttörést jelentett a bioC megújítása a tavalyi év során”-nyilatkozta Rolf Mäder, a szervezet jelenlegi igazgatója. A német bio ipar ernyőszervezete a BÖLW, az érinettt bio ellenőrző szervezetekkel, az adatbankot üzemeltetőkkel és a szövetségi hatóságokkal tárgyalóasztalhoz ültek és létrehozták a bioC Kft-t, az idei év elején. Ettől kezdve az új szervezet felügyeli az adatbankot. A cég tulajdonosi összetétele: a bio ellenőrző szervezetek 49%-kal, míg a BÖLW 12%-kal szerepelnek, a fennmaradó 39%-on pedig Ulrich Fischer és a FIBL osztoznak egyenlő arányban. A FIBL a legjelentősebb európai bio kutatóintézet (amely a magyarországi Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézetet is alapította). A partnerek ilyetén kombinációja biztosítja, hogy a projekt a személyes érdekeket integrálva a bio ipar teljes spektrumát összefogja.

Ulrich Fischer, az adatbank ötletgazdája és Rolf Mäder ügyvezetőként irányítja a szervezetet, feladatuk a bioC adatbázisának további kiterjesztése és átláthatóságának biztosítása.

„Jelenleg az internetes adatbázis Németország biovállalkozásainak 75%-át tartalmazza, névvel, elérhetőséggel és komplett terméklistákkal. A nagy nevek közül néhány még nem tagja a rendszernek (BCS,Lacon, Agreco, QC&I) de a tárgyalások már velük is megkezdődtek.

A nemrégiben kiadott EU rendelet (426/2011 Május 2) világosan előírja a bio tanúsítványokkal kapcsolatos nagyobb átláthatóságot, mondván: „ A tagállamoknak a társadalom részére egyszerű módon (az internetet is beleértve) nyilvánossá kell tenniük a bio ellenőrző szervezetek frissített adatbázisát (ellenőrzöttek listáját), és a naprakész dokumentációs evidenciákat (minősítések, tanúsítványok). Az internetre történő felhelyezés 2013. januárjában lesz kötelező. Erre az időpontra Magyarország nemzeti internetes adatbázisát is kötelezően létre kell hozni.

A bioC célja, hogy 2012-től minél több európai bio ellenőrző szervezet adatbázisát integrálja. Így óriási eredmény lenne, ha a vevők és a bio feldolgozóipar egy forrásból meg tudná állapítani, hogy potenciális beszállítói, illetve ajánlattevői rendelkeznek-e érvényes bio tanúsítvánnyal. A legjelentősebb holland szervezet a SKAÍL már jelezte, hogy 2012-től berkapcsolódik a bioC munkájába és felteszi adatbázisát.

További feladat az adatkezelés egyszerűsítése és uniformizálása. Évente ezerszámra újítják meg a tanúsítványokat és minősítéseket, így az egységesítés egyértelművé és felhasználóbaráttá tenné a rendszert. A bioC hamarosan angol nyelven is elérhető lesz!

 Nem csupán a bio ipar, de a vásárló számára is fontos dolog, hogy egyszerű módon, adatbázisból tudakozódjék biogazdák, biohentesek stb. minősítése felől. A nagykereskedők számára igen fontos, hogy az érvényességi időn belül visszavont tanúsítványokról, a meg nem hosszabbított tanúsítványokról, kizárásokról, hirdetési tiltásokról stb. azonnal értesüljenek.

Számukra a bioC egy bioC szállítói listát működtet figyelmeztető szolgáltatással. Lényege, hogy ha a vevő elküldi potenciális beszállítóinak listáját, a bioC azonnal értesíti, ha bármelyikük tanúsítványa problémás. Jelenleg már 250 vevő használja a rendszert. A biztonságon túl, komoly időmegtakarítást is jelent a tanúsítvány bekérések elmaradásának haszna. A szolgáltatás egy adott beszállítóra vonatkozóan évi egy euróba kerül. A bioC adatbázisában való keresgélés természetesen továbbra is ingyenes.


 Végkövetkeztetés

A központi nyilvántartás komoly jelentőségű az európai bio ipar átláthatóságának rendszerében. Természetesen ezek után is előfordulnak majd csalások, hiszen a biotermékek magasabb ára nagy csábítást jelent, de a bioC különleges megoldást kínál világszerte a csalások elkerülésére, de legalább is orvoslására, megnehezítve a potenciális csalók dolgát.

Kai Kreuzer

ford.F.F.

 

 

Read 3473 times Last modified on Wednesday, 05 December 2012 20:26

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.