Menu
A+ A A-
Deprecated: Non-static method JSite::getMenu() should not be called statically in /var/www/virtual/bioholmi.hu/htdocs/templates/gk_gamenews/lib/framework/helper.layout.php on line 111 Deprecated: Non-static method JApplication::getMenu() should not be called statically in /var/www/virtual/bioholmi.hu/htdocs/includes/application.php on line 539 Deprecated: Non-static method JSite::getMenu() should not be called statically in /var/www/virtual/bioholmi.hu/htdocs/templates/gk_gamenews/lib/framework/helper.layout.php on line 111 Deprecated: Non-static method JApplication::getMenu() should not be called statically in /var/www/virtual/bioholmi.hu/htdocs/includes/application.php on line 539
Thursday, 29 November 2012 18:23

Betegség ellenálló bioburgonyák?

Rate this item
(1 Vote)

„ A MAGYARORSZÁGI NEMESÍTÉSÜ REZISZTENS BURGONYAFAJTÁK ALKALMAZÁSI LEHETŐSÉGEI AZ ÖKOLÓGIAI TERMESZTÉSBEN”

A modern kori hazai burgonyanemesítés, köszönhetően a több mint 8O éves tapasztalatnak, a világon egyedülálló eredményekkel rendelkezik a kórokozókkal- és kártevőkkel szembeni rezisztenciák kialakítása és a kultúrtulajdonságok ötvözése terén. Olyan széles rezisztenciájú, nagy termőképességű, kiváló étkezési minőségű fajtákkal rendelkezünk, melyeket nem csak a konvencionális és az integrált, de az ökológiai termesztés során is sikerrel alkalmazhatunk.

 

A hazai köztermesztésben jelenleg 16 magyar, rezisztens fajta szerepel. Ezek a következők: Balatoni rózsa, Katica, Démon, Hópehely, Góliát, Rioja, Lorett, Luca XL, White Lady, Vénusz Gold, Kánkán (nemesítő: Pannon Egyetem, Keszthely), Rachel, Rebeka (nemesítő: Debreceni Egyetem, Nyíregyháza), Pannónia (nemesítő: Kruppa József), Ila (nemesítő Osváth ZoItán), Sárpo Mira (nemesítő: Sárpó Kft.). A felsorolt fajták közül minőségi, államilag  ellenőrzött,  fémzárolt szaporítóanyag előállítás azonban szinte  kizárólag  csak a keszthelyi fajtákból történik. A többiek részesedése így a köztermesztésben elenyésző, mert minősített vetőgumójuk egyáltalán nem, vagy csak korlátozottan szerezhető be.

A burgonyatermesztés sikeressége a termesztési célnak legjobban megfelelő fajta kiválasztásán múlik. Az elérhető termésmennyiséget és minőséget leginkább a fajta örökletes tulajdonságai határozzák meg. Az olyan speciális termesztési célok, mint az ipari feldolgozás, vagy az ökológiai burgonyatermesztés különleges fajtákat igényelnek.

A fajták közt óriási különbség van abban,  hogy tulajdonságaikat milyen stabilan képesek kifejezni különböző ökológiai (talaj-, hőmérsékleti-, csapadék-, kórtani viszonyok), és agrotechnikai körülmények között. Ez a fajta termésstabilitását, ökológiai alkalmazkodó képességét jelenti, amely rendkívül összetett tulajdonság.    Legfontosabb a fajta biotikus és abiotikus stressztűrő képessége, vagyis a kórokozókkal, kártevőkkel, időszakos vízhiánnyal (többlettel), hideg és hő hatásokkal szembeni ellenálló képessége,  rezisztenciája. De ide tartozik a fajta tápanyag- és vízhasznosító képessége is.

A keszthelyi fajták amellett, hogy érésidőben, héj- és hússzínben, felhasználási típusban széles    választékot biztosítanak, kiemelkedően magas rezisztenciával rendelkeznek a legnagyobb gazdasági kárt okozó  vírusokkal szemben (PVY, PVX, PLRV). A 11 fajtából emellett 8 burgonyavarasodás, fonálféreg és burgonyarák ellenálló, míg a White Lady és a Vénusz Gold burgonyavész rezisztens is. Mivel ezek a fajták a hazai, kontinentális, száraz, meleg, egyenetlen csapadékeloszlású klíma alatt lettek kinemesítve, abiotikus stressztűrő képességük (pl. alaktartás) is átlagon felüli. A rezisztenciák miatt a fajták leromlása lassú ütemű, ezért a külföldi, vírus fogékony fajtákkal ellentétben alkalmasak a többszöri visszaültetésre. A Fitoftóra rezisztens fajták lombvédelme egy-kétszeri kontakt hatású rezes permetezéssel könnyedén megoldható. Termesztésük tehát rend- kívül  költséghatékony.   Ezek a tulajdonságok együttesen kimondottan alkalmassá teszik őket az ökológiai termesztésre. Használjuk ki és éljünk a hazai burgonyanemesítés eredményeivel!

 

Dr. Polgár Zsolt

 

Az ÖMKi burgonya on-farm programján, a Babatvölgyi tanüzemben és a Gódor Biokertészetben elhangzott előadás kivonata

 

 

 

Read 10297 times Last modified on Monday, 10 December 2012 22:18

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.