Menu
A+ A A-
Deprecated: Non-static method JSite::getMenu() should not be called statically in /var/www/virtual/bioholmi.hu/htdocs/templates/gk_gamenews/lib/framework/helper.layout.php on line 111 Deprecated: Non-static method JApplication::getMenu() should not be called statically in /var/www/virtual/bioholmi.hu/htdocs/includes/application.php on line 539 Deprecated: Non-static method JSite::getMenu() should not be called statically in /var/www/virtual/bioholmi.hu/htdocs/templates/gk_gamenews/lib/framework/helper.layout.php on line 111 Deprecated: Non-static method JApplication::getMenu() should not be called statically in /var/www/virtual/bioholmi.hu/htdocs/includes/application.php on line 539
Wednesday, 28 November 2012 18:23

Mese a GM-szójáról és a vegyszerhasználat csökkenéséről

Rate this item
(0 votes)

Az Európai Bizottság elhalasztotta a glifozát nevű, egészségünket veszélyeztető, globálisan elterjedt gyomirtó szer újraértékelését.

A glifozátot és 38 más növényvédőszert így – környezet- és fogyasztóvédelmi szervezetek tiltakozása ellenére – még legalább további három évig szabad használni, ráadásul anélkül, hogy az újabb tudományos eredmények fényében értékelnék hatásukat az emberi egészségre. (1)

A Greenpeace és a Növényvédőszer Akcióhálózat ( PAN Europe ) – melynek magyar tagja a Levegő Munkacsoport – ezért 2011. május 4-én panaszt nyújtott be az Európai Bírósághoz az Európai Bizottság döntésével szemben. A zöld szervezetek szerint a döntés figyelmen kívül hagyja azon tudományos kutatások eredményeit, amelyek bizonyítják a glifozát a környezet- és egészségkárosító hatásait. Az Európai Bizottságnak a 39 növényvédő szer újbóli értékelését 2011 és 2012 decembere között kellett volna elvégeznie, ám azt elhalasztották 2015-re.

A glifozát 2001-es uniós engedélyezése óta számos, aggodalomra okot adó tudományos kutatás látott napvilágot, amelyek bizonyítják ezen anyag egészségkárosító hatását. Több tucat friss tanulmány szerint glifozát mutagén hatású, továbbá hozzájárulhat a daganatos megbetegedések és hormonális károsodások kialakulásához. (2) A francia Seralini professzor által vezetett kutatás (3) kimutatta, hogy a glifozát megzavarja az embriók hormonális rendszerét, ami károsítja és elpusztítja sejtmembránt. Argentin tudósok vizsgálatai szerint pedig a gerincesek magzati fejlődésének árt a glifozát. (4)

A glifozát jelenlegi engedélye sok éves, elavult vizsgálatokon alapul, amelyeket ráadásul az engedélyezésért folyamodó vegyipari cégek végeztek el, így a vizsgálatokat semmiképpen sem nevezhetőek függetleneknek. Hazánkban a kereskedelmi forgalomban kapható 32 különböző szernek hatóanyaga a glifozát (5), és 2009-ben körülbelül 800 tonna került forgalomba.

A Greenpeace, a Levegő Munkacsoport és a PAN Europe szerint a feltétel nélküli újraengedélyezés, a biztonsági vizsgálatok elhalasztása az új tudományos bizonyítékok semmibevételét jelenti és elfogadhatatlan. Simon Gergely, a Levegő Munkacsoport környezetkémikus programvezetője szerint az Európai Bizottság ezzel a döntésével semmibe veszi az uniós növényvédelmi szabályozást, mely kimondja, hogy az emberi egészség előrébb való, mint egyes cégek gazdasági érdekei.

A génmódosított (GMO), glifozátnak ellenálló növények terjedésével a glifozát felhasználása az elmúlt években ugrásszerűen megnőtt, gyakorlatilag a világ legelterjedtebb gyomirtószere lett. A Monsanto és más vegyipari óriáscégek glifozát hatóanyagú növényvédőszereket – mint például a Roundup – és olyan génmódosított növények vetőmagját is árusítják, amelyek ezen szerek nagy dózisának képesek ellenállni. A természetbe kikerülő glifozát mennyisége folyamatosan és meredeken nő, mivel a gyomok egyre szélesebb körében jelentkezik a toxikus növényvédő szer elleni rezisztencia. Ez pedig a felhasznált glifozát mennyiségének további növelését eredményezi. Tömöri Balázs, a Greenpeace Magyarország GMO-kampányfelelőse szerint a növekvő felhasználás és az aggasztó tudományos bizonyítékok miatt a glifozát uniós felhasználásának, engedélyezésének azonnali felülvizsgálata, nem pedig felülvizsgálatának csendes elhalasztása szükséges.


Ábra 1:  A génmódosított szója argentin térhódítása szorosan összefügg a glifozát-használat gyors ütemű növekedésével.
(See attached file: glifozat hasznalat novekedese Argentinaban.JPG)


Ábra 2:  A glifozát mennyiségét azért is kell fokozniuk a gazdáknak, mert egyre több gyomnövényben alakul ki az ellenállóképesség a glifozát első években alkalmazott dózisával szemben.
(See attached file: glyphosate_resistant_weeds_number.jpg)

Érdemes megnézni!
A génmódosított szója termesztése által okozott egészségügyi hatásokról szól a Youtube-on megnézhető A pampák mérge  c. rövid argentin film!
http://www.youtube.com/watch?v=qNpJJD97-vMJegyzetek:
(1) http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2010:293:0048:0057:HU:PDF

(2) http://journals1.scholarsportal.info/details.xqy?uri=/0300483x/unassigned/nfp_ghataedihcl.xml  

(3) http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/tx800218n?journalCode=crtoec

(4) http://www.gmo-free-regions.org/fileadmin/files/gmo-free-regions/GMO-Free_Europe_2010/Carrasco_ChemResToxAug2010.pdf  

(5) http://www.neoland.hu/magyar.htm

Read 1195 times

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.