Menu
A+ A A-
Deprecated: Non-static method JSite::getMenu() should not be called statically in /var/www/virtual/bioholmi.hu/htdocs/templates/gk_gamenews/lib/framework/helper.layout.php on line 111 Deprecated: Non-static method JApplication::getMenu() should not be called statically in /var/www/virtual/bioholmi.hu/htdocs/includes/application.php on line 539 Deprecated: Non-static method JSite::getMenu() should not be called statically in /var/www/virtual/bioholmi.hu/htdocs/templates/gk_gamenews/lib/framework/helper.layout.php on line 111 Deprecated: Non-static method JApplication::getMenu() should not be called statically in /var/www/virtual/bioholmi.hu/htdocs/includes/application.php on line 539
Wednesday, 28 November 2012 18:06

Kanadai disznóság

Rate this item
(0 votes)

A biotechnológia egyik legújabb vívmánya került napvilágra Ontarióból. Az első génmódosított sertés , amit a Guelph-i Egyetemen fejlesztettek ki, már csak a Health Canada engedélyezésére vár, hogy kereskedelmi forgalomba kerüljön.

Az egyetemi kutatás már 15 évvel ezelőtt elkezdődött, és 5 évvel később született meg az első génmódosított sertés, aki a Wayne nevet kapta. Az kutatáshoz való a támogatást az ontarioi kormánytól és az Ontario Porks nevű szervezettől kapták. Ontario Porks egy olyan szervezet, amely 2300 sertéstartó vállalatot és gazdát tömörít, és egész Ontario államra kiterjed. Miután a kísérlet sikerrel végződött, az egyetem szabadalmaztatta a biotechnológia új találmányát, ami az Enviropig nevet kapta. A név egy mozaikszó, amelyet környezet plusz sertésként lehetne magyarul definiálni.Hogy mégis miben különbözik az Enviropig a hagyományos sertéstől? A génmódosítás során, az E-Coli baktérium és az egér egyes génszakaszát ültették be a sertés génjébe, így sikerült kifejleszteni azt, hogy a disznó ürüléke jóval kevesebb foszfort tartalmazzon, mint a hagyományosé. A kutatók szerint ez akár 30-70%-os csökkenést is eredményezhet. Ez miért olyan fontos? A sertés azon állatok közé tartozik, amelynek ürülékét gyakran használják szántóföldi trágyaként. A trágya magas foszfortartalma viszont súlyosan károsíthatja a környék vízrendszerét. Bejutva a vizekbe jelentősen hozzájárul az algák elszaporodásához, amely a víz oxigéntartalmának jelentős csökkenését okozza. Ha az algák túlságosan elszaporodnak, akkor az a vízi élőlények pusztulásához is vezethet, amely további vízszennyezéseket jelent . Az algák túlszaporodása egy másik problémát is indukál, mégpedig azt, hogy ellepve a folyót vagy tavat erősen gátolja a fény mélyebbre való jutását  is. A kékeszöld algák ezeken túl cianotoxint is termelnek, amelyek szintén károsak az viziállatokra nézve.
A génmódosítás következményeként a sertés nyálmirigyei fitázt kezdenek termelni. Ez pedig egy olyan segédanyag, amely hozzájárul az elfogyasztott takarmány foszfortartalmának csökkentéséhez. Már régebben is bevett szokás volt a gazdák körében, hogy fitáz enzimet kevernek a takarmány közé, de az egyetem beszámolója szerint ez az új megoldás jelentős megtakarítást fog biztosítani.
Ugyanis a vízszennyezés elkerülése végett költséges beruházás a gazdák számára, hogy a felhalmozódott trágyát vagy nagyobb területen kell szétszórniuk, vagy el kell szállítaniuk.
Az elmúlt évtizedekben Kanada állattartási struktúrája jelentősen megváltozott , mely változás már más országokban is végbement. A korábbi kisüzemi gazdálkodásnál a fent említett problémák nem merültek fel, de amikor a hústermelés szerepét átvették a több tízezres állománnyal rendelkező nagyüzemek  egyre koncentráltabban egyre több trágya keletkezett.
A géntechnológiai megoldás is jól tükrözi, hogy a kutatások általában nem a valós problémák megoldására törekszenek. Hiszen ha az a cél, hogy a mezőgazdaság fenntartható legyen, akkor újra a kisgazdasági struktúra kiépítése felé kellene haladni. Ugyanis a géntechnológia csak tovább fokozza a problémák halmazát, mind környezeti, mind szociális szempontból.
A GM sertés kereskedelmi forgalomba kerülése bármelyik pillanatban megtörténhet. A Health Canada engedélyezési folyamata teljes titokban zajlik, ami szintén aggályosnak tekinthető . Ezenkívül a hivatal nem végzett egyetlen saját vizsgálatot sem a GM sertés hatásairól, az eljárás során teljes mértékben az egyetem kutatási eredményeire támaszkodik. A másik aggályos téma, hogy jelenleg semmilyen jogszabály nem rendelkezik arról, hogy a génmódosított sertés húsát külön jelölni kell-e a kereskedelmi forgalomba hozatalnál. Ezáltal a vásárló azt a demokratikus jogát is elveszítheti, hogy eldöntse, akar-e GM húst fogyasztani, vagy sem.
Többen látják úgy, hogy elhamarkodott döntés lenne a piacra hozatal, így el is indult Ontarioban egy kampány, amely a „Stop Enviropig!” nevet viseli. A kezdeményezéshez több civil szervezet és egyesület is csatlakozott, és céljuk, hogy rávegyék az egyetemet, álljanak el a kereskedelmi forgalomba hozataltól.
Emellett a CBAN kanadai szervezet, - amely a környezeti igazságosság, és élelmiszer önrendelkezés megvalósításával foglalkozik - elindított egy petíciót az Enviropig forgalmazásának beszüntetésével kapcsolatban. Az alábbi linken Ön is csatlakozhat a kezdeményezéshez:
http://www.cban.ca/Resources/Topics/Enviropig/Write-the-Minister-of-Health-Stop-Enviropig  

szerkesztette: Toma

Read 1429 times Last modified on Wednesday, 05 December 2012 20:05

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.