Menu
A+ A A-
Deprecated: Non-static method JSite::getMenu() should not be called statically in /var/www/virtual/bioholmi.hu/htdocs/templates/gk_gamenews/lib/framework/helper.layout.php on line 111 Deprecated: Non-static method JApplication::getMenu() should not be called statically in /var/www/virtual/bioholmi.hu/htdocs/includes/application.php on line 539 Deprecated: Non-static method JSite::getMenu() should not be called statically in /var/www/virtual/bioholmi.hu/htdocs/templates/gk_gamenews/lib/framework/helper.layout.php on line 111 Deprecated: Non-static method JApplication::getMenu() should not be called statically in /var/www/virtual/bioholmi.hu/htdocs/includes/application.php on line 539
Monday, 31 March 2014 18:50

Ökológiai gazdálkodás: a Bizottság a bővítésre és fejlesztésre tesz javaslatot

Rate this item
(1 Vote)

 

Az Európai Bizottság a mai napon az ökológiai termelésről és az ökológiai termékek címkézéséről szóló új rendeletre vonatkozó új javaslatokat tett közzé. A fogyasztók és a termelők aggályainak eloszlatását célzó új javaslat a jelenlegi rendszer hiányosságainak felszámolására törekszik. Az EU ökológiai piacának mérete megnégyszereződött az utóbbi 10 év alatt, így szükségessé vált a szabályzás aktualizálása és kiigazítása az ágazat további fejlődése, valamint a jövőbeli kihívások megválaszolása érdekében.

Dacian Cioloș mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztos ma így nyilatkozott: „Az Európai Unió ökológiai ágazatának jövője az uniós ökologóval piacra kerülő termékek minőségétől és integritásától függ. A Bizottság az ökológiai termékek iránti fogyasztói bizalom megszilárdításával és az ökológiai gazdálkodás fejlődését gátló akadályok felszámolásával az ökológiai mezőgazdasági termelés bővítésén és fejlesztésén fáradozik. Ez a jogszabálycsomag a fogyasztók és a mezőgazdasági termelők számára egyaránt előnyös. A fogyasztók erősebb garanciákat kapnak az EU-ban előállított és értékesített ökológiai élelmiszereket illetően, a gazdálkodók, a termelők és a kiskereskedők pedig nagyobb piachoz férnek hozzá az EU-n belül és kívül egyaránt.”

A javaslat három fő célkitűzésre összpontosít: a fogyasztói bizalom megőrzésére, a termelők bizalmának fenntartására és annak megkönnyítésére, hogy a gazdálkodók átálljanak az ökológiai termelésre. A cél az, hogy az ökológiai gazdálkodás minél hívebben kövesse annak alapelveit és céljait, és ezáltal teljesüljenek a közvélemény környezetvédelemmel és minőséggel összefüggő elvárásai. A Bizottság javaslata a következő:

  1. a termelés és az ellenőrzések tekintetében meglévő számos kivételt megszüntetve szigorítani és összehangolni a szabályokat mind az Európai Unión belül, mind az importált termékek tekintetében;
  2. a kockázatalapú ellenőrzés bevezetésével fokozni az ellenőrzést;
  3. a mezőgazdasági kistermelők számára a csoportos tanúsítási rendszerhez való csatlakozás lehetőségének bevezetésével megkönnyíteni az ökológiai gazdálkodásra való átállást;
  4. a kivitelre vonatkozó új rendelkezések bevezetésével eredményesebben szabályozni az ökológiai termékek kereskedelmének nemzetközi dimenzióját; és végül
  5. a gazdálkodók számára felmerülő adminisztratív költségek csökkentése és az átláthatóság javítása érdekében egyszerűsíteni a jogi szabályozást.

A Bizottság ezenkívül egy cselekvési tervet is elfogadott az Európai Unión belüli ökológiai termelés jövőjéért, hogy segítsen az ökológiai ágazatban működő gazdálkodóknak, termelőknek és kiskereskedőknek alkalmazkodni a javasolt szakpolitikai változásokhoz és megfelelni a jövőbeli kihívásoknak. A terv célja a gazdálkodók hatékonyabb tájékoztatása az ökológiai gazdálkodást ösztönző vidékfejlesztési és uniós mezőgazdasági szakpolitikai kezdeményezésekről, megerősíteni a kapcsolatot az uniós kutatási és innovációs projektek és az ökológiai termelés között, és ösztönözni a bioélelmiszerek felhasználását pl. az iskolákban.

Előzmények

A javaslat, amelyet a Bizottság most az Európai Parlament és a Tanács elé fog terjeszteni, egy 2012-ben indult és az ökológiai termelés uniós és nemzetközi szakértőinek meghallgatását is magában foglaló, széles körű konzultációs folyamat eredményeire támaszkodik. A 2013-ben lebonyolított nyilvános konzultáció nagyfokú érdeklődést váltott ki a közvéleményből (45 000 válasz érkezett, többnyire fogyasztóktól, kisebb arányban termelőktől). A konzultáció rávilágított a lakosság környezetvédelmi és minőségi kérdésekkel összefüggő aggályaira, és jelezte, hogy egyértelmű igény van az ökológiai termelés szigorúbb és az EU egész területén egységes szabályozására.

Az ökológiai gazdálkodás a legjobb környezetvédelmi gyakorlatokat, a magas szintű biodiverzitást, a természeti erőforrások megőrzését és a természetes anyagokon és eljárásokon alapuló termelési előírásokat ötvözi. Sajátos fogyasztói keresletet kielégítő piacot lát el, ugyanakkor környezetvédelmi, állatjóléti és vidékfejlesztési közjavakat biztosít.

 

Read 2570 times

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.