Menu
A+ A A-
Deprecated: Non-static method JSite::getMenu() should not be called statically in /var/www/virtual/bioholmi.hu/htdocs/templates/gk_gamenews/lib/framework/helper.layout.php on line 111 Deprecated: Non-static method JApplication::getMenu() should not be called statically in /var/www/virtual/bioholmi.hu/htdocs/includes/application.php on line 539 Deprecated: Non-static method JSite::getMenu() should not be called statically in /var/www/virtual/bioholmi.hu/htdocs/templates/gk_gamenews/lib/framework/helper.layout.php on line 111 Deprecated: Non-static method JApplication::getMenu() should not be called statically in /var/www/virtual/bioholmi.hu/htdocs/includes/application.php on line 539
Monday, 03 March 2014 19:20

Biofach vegyes érzelmekkel

Rate this item
(1 Vote)

Jubileumi, 25.-ik rendezvényét tartotta a világ legnagyobb seregszemléje, a Biofach, Nürnbergben. A monstre kiállítás és szakkonferencia 78 ország 2235 kiállítóját vonultatta fel, némileg kevesebbet, mint tavaly, vagy még inkább tavalyelőtt.

 

A csökkenés oka nem a bio iránti érdeklődés hanyatlása,(amit ellenzői kárörömmel és jelentős tudatlanságuknak betudhatóan próbálnak magyarázni), hanem éppen annak a Németországbeli konkurenciának köszönhető, mely a piacvezető német cégek érdeklődését jelentősen megosztja. Tudniillik Németországban területi kiállításokat szerveznek Bio Nord,-Süd,-Ost és West néven, ahol a viszonteladók egyszerűbben tudnak kapcsolatot tartani területileg illetékes nagykereskedőikkel. A Biofach pedig egyre inkább a külső beszállítók fórumává válik, azon belül is elsődlegesen a harmadik országok (fejlődő világ) illetve a Kelet-európai térség bemutatkozási lehetőségeivé.
Éppen ezért érthetetlen, erősebben fogalmazva szégyenteljes, mondhatni gyalázatos az a hányaveti nemtörődömség, amely a magyar stand szervezését, kivitelezését jellemezte.
A viszonylagos üde színeken és a példásan magasan elhelyezett Hungary feliraton ( a csarnok minden pontjáról jól látható) kívül egyéb dicsérni valót nem említhetünk.
Szánalmasan csekély alapterületen –kb.100négyzetméteren – 16kiállító zsúfolódott össze, melyből 13 volt érdemi termelői-forgalmazói kiállító a további hármat az ellenőrző szervezetek és az ÖMKi kutatóintézet jelentette. Az már inkább tragikomédiába hajló jelenet volt, amint három, vagy még inkább négy cég egyaránt kölesgolyókkal  „szórakoztatta” a vásárlátogatókat, akik úgy gondolhatták ez a magyarok nemzeti eledele. Fogalmam sincs, hol voltak a híres mangalicatenyésztők és míves portékáik, vagy a méltán híres magyar zöldség-gyümölcs készítmények, gesztenyetermékek stb. A meglehetősen unalmas bemutatón csupán az ingyen alakor sör lendített valamit, amit mohón kortyoltak a népek.
Érthetetlen ez a kormányzati hozzáállás, illetve dehogyis érthetetlen, nagyon is érthető. Az ismert politikusok közül egyedül Varga Mihály szokott néhanapján előfordulni a Csörsz utcai ökopiacon, a többiek úgy látszik messze kerülik, mint ahogy a Biofachot is, tisztelet a kivételnek. Hozzáteszem, a Biofach nem csupán árubemutató, hanem a szakma információs központja is. Párhuzamos előadások tucatjain az élvonalbeli kereskedők, marketing szakemberek, innovátorok tartanak érdekfeszítő előadásokat:Bernward Geier,Vandana Shiva,Volkert Engelsmann, Ulrich Köpke stb. Az első háromként említett "Bio guru" az általuk tartott szimpózium után egy flash-mob akció keretében a világ talajainak védelmét demonstrálandó, több tő fodroskel palántát ültetett a Biofach pavilonok közötti betontengerben. Az eseményt több televízió is rögzítette.
A hivatalból kilátogató harmadvonalbeli politikusaink közül egyet sem láttam ezeken az előadásokon.
Talán mindent tudnak?
Akár ezt is gondolhatnánk, hiszen az elmúlt évben telezengték a sajtót, miszerint Magyarország lesz a Biofach díszvendége 2014-ben. Díszvendég?  Ezzel a kínálattal?  A Biofachon amúgy sincsenek díszvendégek, hanem bemutatkozó országok. A környékünkről volt már Lengyelország és Románia is. Ez utóbbi az idén kb. tízszer akkora területen állított ki, mint Magyarország. Székely testvéreink mosolyogva le is sajnáltak bennünket. A díszvendégségről csak annyit, hogy 2015-ben a Biofach bemutatkozó országa Hollandia lesz.
Azért volt valaki, aki megpróbálta menteni a magyar mundér becsületét, a szatmári Organic Kingdom, amely BeBIO márkanéven parádés kiállításon mutatta be almáit, illetve az abból készült leveit, extra ropogós (2% nedvességtartalmú) almacsipszeit. Dőlt is hozzájuk a kereskedők számolatlan hada. Ja, ők nem kértek az AMC kegyelemkenyeréből, hanem formatervezett elegáns saját standot béreltek, jó messze a magyar kiállítástól, a 2es számú pavilonban.
Amúgy az idei Biofach látványában, színvonalában hozta a szokásos csili-vili nívót.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pazar sajtbemutatókon lehetett kóstolni vagy 800-900 különféle sajtcsodát, több tucat termőhelyről származó fenséges kávék közül lehetett szavazni a legjobbakra, az olívaolajok a mediterrán vidék jeles vidékeiről csábították az ínyeket és ismét volt „Mundus Vini” bioborveseny, ahol a tavalyi óriási sikert, ( a BioHolMi által benevezett és nagy aranyéremmel díjazott Gajdos pincészet 2009-es Cabenet Franc-ját) megirigyelve a Biokultúra Szövetség 4 bort nevezett, melyek közül a Tokaji Zéta Royal Sweet Selection 2010 aranyérmet nyert. A dolog pikantériája, hogy a bor nem kapható. Legalábbis a termelő honlapja szerint, csupán a 2011-es évjárat, ami ugyebár mégsem ugyanaz. Kérdés, lehet-e egyáltalán olyan borral nevezni, amely nem is kapható.
Egyszóval, zűr, zűr hátán. Úgy gondolom, komoly kormányzati elhatározás esetén is egy sikeres Biofach bemutatkozásra még legalább négy-öt évet kellene várnunk, a nélkül pedig akár egy évtizedet is. A szándék manapság azonban inkább a lózungok szintjén lelhető fel, a sikeres termékbemutató helyszíne pedig a Biofach helyett marad a Csörsz utcai ökopiac.

Bosszankodás helyett örülnünk kell, hogy ez legalább működik.

Frühwald Ferenc
24éve rendszeres Biofach látogató

 

                                       

Read 5718 times Last modified on Wednesday, 05 March 2014 07:10

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.