Menu
A+ A A-
Deprecated: Non-static method JSite::getMenu() should not be called statically in /var/www/virtual/bioholmi.hu/htdocs/templates/gk_gamenews/lib/framework/helper.layout.php on line 111 Deprecated: Non-static method JApplication::getMenu() should not be called statically in /var/www/virtual/bioholmi.hu/htdocs/includes/application.php on line 539 Deprecated: Non-static method JSite::getMenu() should not be called statically in /var/www/virtual/bioholmi.hu/htdocs/templates/gk_gamenews/lib/framework/helper.layout.php on line 111 Deprecated: Non-static method JApplication::getMenu() should not be called statically in /var/www/virtual/bioholmi.hu/htdocs/includes/application.php on line 539
Thursday, 16 January 2014 16:26

Az Európai Parlament nemet mondott a génmódosított kukoricára

Rate this item
(1 Vote)

Az Európai Parlament nemet mondott a génmódosított kukoricára

Brüsszel-Budapest, 2014. január 16.: A Európai Parlament nemet mondott a Pioneer által kifejlesztett 1507 nevű génmódosított kukorica termesztési engedélyére, és arra szólítja fel a tagállamokat, hogy vessék el a Bizottság javaslatát. A mai döntés fényében a Magyar Természetvédők Szövetsége arra szólítja fel a kormányt, hogy tegyen meg mindent a génmódosított kukorica európai engedélyezése ellen.

A mai nap folyamán az Európai Parlament több mint kétharmados többséggel megszavazta azt a határozatot [1], amely ellenzi a Pioneer által kifejlesztett 1507 nevű génmódosított kukorica termesztési engedélyét. Az Európai Parlament határozatában megállapítja, hogy az Európai Bizottság a 1507-es kukorica [2] engedélyezését a tagállamok miniszterei (az Európai Tanács) elé beterjesztő javaslatával túllépte a hatáskörét, és arra szólítja fel a tagállamokat, hogy vessék el a Bizottság javaslatát. Ezen felül felszólítják a Bizottságot, hogy ne tegyen javaslatot további génmódosított növények engedélyezésére mindaddig, amíg a génmódosított szervezetek hatásvizsgálatának módszereit jelentősen nem javítják.
A tagállamok állandó brüsszeli képviseletének (COREPER) holnapi ülésén szerepel a 1507-es génmódosított kukorica engedélyezésének kérdése.
Az Európai Parlament mai határozata döntő jelentőségű lehet a génmódosított szervezetek európai engedélyezésének történetében. Reméljük ez is hozzásegít a géntechnológiai ipar újabb nyomulásának megállításához. A holnapi COREPER ülés előtt arra kérjük a magyar kormányt, hogy mindent tegyen meg a génmódosított kukorica európai engedélyezése ellen - kommentálta a hírt Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének programfelelőse.

 

Read 4832 times Last modified on Thursday, 16 January 2014 16:32

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.