Menu
A+ A A-
Deprecated: Non-static method JSite::getMenu() should not be called statically in /var/www/virtual/bioholmi.hu/htdocs/templates/gk_gamenews/lib/framework/helper.layout.php on line 111 Deprecated: Non-static method JApplication::getMenu() should not be called statically in /var/www/virtual/bioholmi.hu/htdocs/includes/application.php on line 539 Deprecated: Non-static method JSite::getMenu() should not be called statically in /var/www/virtual/bioholmi.hu/htdocs/templates/gk_gamenews/lib/framework/helper.layout.php on line 111 Deprecated: Non-static method JApplication::getMenu() should not be called statically in /var/www/virtual/bioholmi.hu/htdocs/includes/application.php on line 539
Thursday, 16 January 2014 08:53

Magyar búzafajta lehet a válasz a globális felmelegedésre

Rate this item
(1 Vote)

Biztató eredményei vannak az időjárás viszontagságainak ellenálló ősi gabonafélék nemesítésére és nagyüzemi kipróbálására irányuló hazai kutatásoknak. A megváltozott időjárási körülmények új kihívások elé állítják az agráriumot, amelyekre jó válasz lehet az alakorbúza nemesített változata. Az újonnan előállított alakorfajták jól bizonyítottak az elmúlt években.

Az eddig szinte példátlanul enyhe tél következtében várható a kártevők, gombák és gyomok elszaporodása, valamint a szokatlanul száraz időjárás is veszélyeztetheti az idei termést. Általánosságban is elmondható, hogy az elmúlt évek időjárási szélsőségei szinte állandósultak, ezért a rezisztens haszonnövények egyre inkább felértékelődnek. A problémára Európa és a világ számos növénykutató intézetében keresik a választ.

A megváltozott időjárás okozta viszontagságokhoz jól alkalmazkodnak azok az új alakorbúza fajták, amelyek nemesítését magyar szakemberek végezték. A kutatási eredmények bizonyítják, hogy a szárazságtűrő, kiváló gyomelnyomó képességű, gombákkal szemben is ellenálló alakor típusok nagyon jól bírják a kedvezőtlen körülményeket, és stabil terméssel válaszolnak a szélsőséges időjárás kihívásaira – mondta az új növényeket nagyüzemi szinten tesztelő gyulai Körös-Maros Biofarm Kft. fejlesztési igazgatója.

Várhelyi Zoltán hangsúlyozta, partnereikkel többek között azért indították el Martonvásáron az alakornemesítési programot, hogy a modern búzafajtáik széles választékát egy alternatív kalászos növénnyel is ki tudják egészíteni. Az alakor közeli rokona a kenyérbúzának, termését sokrétűen lehet hasznosítani. Intenzív körülmények között termőképessége nem versenyképes, azonban organikus gazdálkodásban kiválóan teljesít.

A Nemzeti Technológia Program forrásainak támogatásával nemrégiben előállított alakorfajták nemcsak elviselik, de jól is érzik magukat az organikus gazdálkodás keretei között – számolt be tapasztalatairól a szakember. Közölte, bár az új típusok termésátlaga nagyjából kétharmada az elterjedt, modern búzákénak, ezt a mennyiséget kedvezőtlen körülmények között is stabilan teljesítik. Sokkal ellenállóbbak a különböző környezeti hatásokkal és a 2009-óta minden évben tapasztalható időjárási anomáliákkal szemben. Az alakor termesztése a vetőmagbeszerzés és a szántóföldi munkák (talajművelés, vetés, betakarítás) költségén kívül gyakorlatilag semmilyen közvetlen kiadással nem jár. Vetéstől aratásig szinte megfeledkezhetünk a tábláról – fogalmazott a vezető.

A bioélelmiszerek népszerűségét eddig csak az egészségesebb életmódra törekvés gerjesztette. A gazdálkodók nagy része nyűgnek tartotta az ehhez kötődő szigorú előírásokat, a vegyszermentesség betartását – jelentette ki a hazánkban biotanúsítást végző Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. vezetője. Dr. Roszík Péter szerint, ha az egyre gyakrabban szélsőséges időjárás miatt az ellenállóbb típusok terméshozama megközelíti az intenzív fajtákét, az robbanásszerű változásokat hozhat a termelésszerkezetben. A búza esetében ez az arány az időjárás miatt lassan, de biztosan eltolódni látszik az organikus termesztés javára – bizakodott a vezető.

Read 2707 times Last modified on Thursday, 16 January 2014 08:59

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.