Menu
A+ A A-
Deprecated: Non-static method JSite::getMenu() should not be called statically in /var/www/virtual/bioholmi.hu/htdocs/templates/gk_gamenews/lib/framework/helper.layout.php on line 111 Deprecated: Non-static method JApplication::getMenu() should not be called statically in /var/www/virtual/bioholmi.hu/htdocs/includes/application.php on line 539 Deprecated: Non-static method JSite::getMenu() should not be called statically in /var/www/virtual/bioholmi.hu/htdocs/templates/gk_gamenews/lib/framework/helper.layout.php on line 111 Deprecated: Non-static method JApplication::getMenu() should not be called statically in /var/www/virtual/bioholmi.hu/htdocs/includes/application.php on line 539
Wednesday, 18 September 2013 10:40

QR-kód mondja meg, mit eszünk

Rate this item
(1 Vote)

QR-kód mondja meg, mit eszünk

Ezentúl végigkövethetjük a bioélelmiszerek életútját

Új szakaszba lépett Magyarországon a bioélelmiszerek eredetvizsgálata. A termékek tételes tanúsítása révén egy kattintással megtudhatjuk ételeink alapanyagainak származási helyét, termelőjét, a gyártás körülményeit. Biokontroll Hungária által kidolgozott eljárás még európai léptékkel is újszerű.

Új fejlődési szakaszba lépett az organikus úton előállított termékek tanúsítása. Az ilyen élelmiszerek vásárlóinak alapvető igénye, hogy pontosan tudják, az adott étel vagy ital honnan származik és milyen összetevőkből áll. Erre teremt lehetőséget a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.-nél kidolgozott eljárás.
Egy most zajló, Alkobeer elnevezésű projekt során, a gyakorlatban fejlesztettük ki a tételtanúsítás lehetőségét – mondta a Biokontroll projektvezetője. Kanyó Zsolt hangsúlyozta, az eljárás még európai léptékkel sem tekinthető szokásosnak.

A termék, amelynek fejlesztésénél és piacra vitelekor a módszert kidolgozták, Magyarország első biosöre. A vásárló az interneten beüti a sörösüvegen található webcímet, vagy az okostelefonjával beolvassa a címkén lévő QR-kódot. Az így elérhető keresőfelületen a fogyasztó a palack egyedi sorszáma alapján részletes kimutatást talál az adott tétel teljes gyártási folyamatáról, így az alapanyagok származásáról a termelő megnevezésével, a főzés sorszámáról, a palackozás helyéről és idejéről, a sör összetételéről. Kapunk egy szakértő érzékszervi bírálatot, de ellenőrizhetjük az antioxidáns- és mikroelem-tartalomról készült laboratóriumi vizsgálatok eredményeit is.
A vásárló tehát minden elképzelhető információt megkap a kezében tartott palackról, de a teljes folyamatban mégsem ez a valódi innováció. Ami fontos, az e mögött álló ellenőrzés. A minősítő szerv – Magyarországon a Biokontroll (HU-ÖKO-01) – az alapanyag előállításától a főzésen át egészen a kiszállításig végigköveti a folyamatot, messze túlmutatva az itthon is hagyományos és az Unióban általánosan használt, az EU biorendeleteken alapuló, utólagos tanúsításon és szúrópróbaszerű ellenőrzésen.

Az eljárás, elv tetszőlegesen bármely élelmiszerre alkalmazható, de feldolgozott termékeknél nagyobb a jelentősége. Egy biorépának, burgonyának szinte „csak” termelője van, de egy bébiétel, egy bio levespor vagy más félkész vagy konyhakész étel, már számos összetevőt tartalmaz – mutatott rá a szakember. Az ilyen „érzékeny” termékeknél talán érdemes végiggondolni a tételes tanúsítás bevezetését.

Az új, minden szempontból alaposabb tételtanúsítási metódus robbanásszerű elterjedésére magasabb költségei miatt nem lehet számítani, de az értékesebb termékek, például szeszesitalok, csokoládék vagy más prémiumélelmiszerek esetén remélhetően lesz rá igény.

Read 5153 times

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.