Menu
A+ A A-
Deprecated: Non-static method JSite::getMenu() should not be called statically in /var/www/virtual/bioholmi.hu/htdocs/templates/gk_gamenews/lib/framework/helper.layout.php on line 111 Deprecated: Non-static method JApplication::getMenu() should not be called statically in /var/www/virtual/bioholmi.hu/htdocs/includes/application.php on line 539 Deprecated: Non-static method JSite::getMenu() should not be called statically in /var/www/virtual/bioholmi.hu/htdocs/templates/gk_gamenews/lib/framework/helper.layout.php on line 111 Deprecated: Non-static method JApplication::getMenu() should not be called statically in /var/www/virtual/bioholmi.hu/htdocs/includes/application.php on line 539
Tuesday, 09 April 2013 04:28

Bhutan mezőgazdasága hamarosan 100%-ban bio lesz!

Rate this item
(0 votes)

forrás: http://globalvoicesonline.org -
A himalájai Bhután Királyság már eddig is nevezetes volt a „Bruttó Nemzeti Boldogság” fogalmáról, melyet a szokásos bruttó nemzeti össztermék helyett jegyeznek. Paul Hawken szerinti megfogalmazásban álljon itt a GDP meghökkentően realisztikus megfogalmazása: „Jelenleg meglopjuk a jövőt, eladjuk a mának és GDP-nek hívjuk.”

A Bhután Királyság éppen ezért tartja fontosnak a GDP helyett a BNB index használatát, miközben országát a világon elsőként 100%-osan biogazdálkodásra állítja át. (Erről további információk találhatók a www.kislabnyom.hu oldalon!)

A mindössze 1,2 millió lelket számláló állam betiltotta a kémiai növényvédő szerek és műtrágyák forgalmazását. Bhután nem először hökkenti meg a világot „unortodox” lépéseivel). Tényleg, mi lenne, a már úgyis nyakig vagyunk az unortodoxiában, átvennénk tőlük ezt a megoldást?
A döntés magyarázataként a mezőgazdasági és erdőgazdálkodási miniszter egyszerűen így fogalmazott: „Szeretjük, ha a növényinket és a rovarainkat boldognak látjuk”
Bhután nemzeti össztermékének 35,9%-át egyébként a mezőgazdaság adja. A buddhista királyság törvényerőre emelte a Bhutáni Organikus Certifikáció System (milyen szép rövidítés: BOCS!) rendeletét, mely biztosítja, hogy megtermelt zöldségeik ezen túl 100%-ban biok legyenek. A bhutáni online hírügynökség, a BBS interjúban kérdezte a minisztert a rendszer működéséről.

„Kialakítottunk egy kérdőív rendszert, ahol a gazdák minden lépésüket feljegyzik. Honnan vásártolják a magokatz, milyen trágyát használnak, milyen bio-peszticideket alkalmaznak, stb. Ezeket a feljegyzéseket az ellenőrök vizsgálják és hitelesítik, farmlátogatásaik alkalmával.

A szingapúri Nanyang Műegyetem véleménye szerint a bhutáni vállalkozás eredménye kétséges, mivel a lakosság szükségleteinek mindössze 60%-át képes saját maga előállítani, így importra szorul.

Érdekes adalék, hogy Bhutánban az indiai vadkender szinte kiirthatatlan gyomként nő. Helyben ezt a disznókkal etetik föl. (Ó, azok a boldog disznók).

Az ellenzék vezetője, Tshering Tobgay is támadja a jelenlegi kormány döntését, mondván a döntés egy „nemzeti fogadalom”, melynek óriási lesz a hatása a társadalom javarésze számára, akik gyakorlatilag a földből élnek. Annak ellenére, hogy jónak tartja a vegyszerek száműzésének gondolatát, gyakorlati megvalósítását problémásnak érzi, hiszen a gazdák nem önellátók.

A gondolat nem új a környéken, hiszen az indiai Sikkim állam is meghirdette a 100%-os átállást a bio-ra 2015-ig. A kalkuttai Telegraph meg is interjúvolta Sikkim mezőgazdasági miniszterét, a projekt állását illetően.

„ A biora történő átállás három évet vesz igénybe, mondta a miniszter. Három ügynökség foglalkozik a minősítéssel. A 12456 gazda, akik földterülete 18.453 hektárra rúg már megkapta az első éves certifikációját. Ezt követi jövőre a másodéves átállási bizonyítvány, majd a harmadik évben bionak minősítjük őket.

A bhutáni döntést Sikkimben nagy ovációval üdvözölték és nem csupán ott, de a világ más tájairól is érkeznek a támogató jókívánságok. (A BioHolMi is üdvözli a lépést!)

A bhutániak véleménye, hogy megmentik földjüket, élelmüket  mindazoktól, akik meg akarják mérgezni életterüket.

Illusztrációul álljon itt egy video riport.

 

Read 10746 times Last modified on Tuesday, 09 April 2013 04:44

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.