Menu
A+ A A-
Deprecated: Non-static method JSite::getMenu() should not be called statically in /var/www/virtual/bioholmi.hu/htdocs/templates/gk_gamenews/lib/framework/helper.layout.php on line 111 Deprecated: Non-static method JApplication::getMenu() should not be called statically in /var/www/virtual/bioholmi.hu/htdocs/includes/application.php on line 539 Deprecated: Non-static method JSite::getMenu() should not be called statically in /var/www/virtual/bioholmi.hu/htdocs/templates/gk_gamenews/lib/framework/helper.layout.php on line 111 Deprecated: Non-static method JApplication::getMenu() should not be called statically in /var/www/virtual/bioholmi.hu/htdocs/includes/application.php on line 539
Tuesday, 26 February 2013 20:52

EU: A bio kínálat nagyobb, mint a kereslet

Rate this item
(0 votes)

Forrás: szöveg és fotó Fresh Plaza

Az elmúlt évtizedben közép-és észak Európában a biofogyasztás folyamatosan nőtt, arra késztetve a termelőket, hogy minél többen álljanak át biotermelésre és kérjenek tanúsítványt.

 „Az utóbbi néhány évben viszont a termelés annyira felfutott, hogy manapság már meghaladja a keresletet. Ennek következtében az átlagárak csökkenni kezdtek”-mondta Fernando Martin, a spanyolországi Procam S.C.A tulajdonosa.
A granadai tartományhoz tartozó Motril-ban működő szövetkezet  mezőgazdasági áruval foglalkozik, többek között szubtrópusi termékekkel. Harminc éve alapították nagy avokádó –és almatermelő vállalkozók.
Az évek során további népszerű termékeket is listájukra vettek, mint például a paradicsomot, uborkát és zöldbabot. Hét évvel ezelőtt váltottak biogazdálkodásra, először csak üvegházi paradicsom és uborka szerepelt a portfolióban. Három éve további terményeket illesztettek a bio rendszerbe: koktélparadicsomot, körte alakú paradicsomot, kaliforniai és húsos olasz paprikát, valamint cukkinit. A legkelendőbb termékük jelenleg a kígyóuborka.
Áprilisban indul az avokádó szezon, jövőre már komoly kampány segíti majd az eladásokat.
A vállalkozás jövedelmének 30%-a származik biotermékekből, melynek 100%-át exportálják, hiszen tapasztalataik szerint Spanyolországban gyakorlatilag nincs kereslet biotermékekre. Legfőbb exportpiacuk 60%-kal Németország, amely még mindig növekvő piac, ezenkívül Franciaországba, Hollandiába és Dániába szállítanak. Kisebb mennyiségek eljutnak még az Egyesült Királyságba, Svédországba és Svájcba. Míg az őszi-téli hónapokban a klímának köszönhetően a spanyol biotermékek uralják az európai piacokat, tavasszal-nyáron ezeken a piacokon a helyi termelőkkel is harcot kell vívniuk.
A termékek zöme saját név alatt fut, de gyakori, hogy az áruházláncok saját márkájukat használják ezekre a termékekre is.

A berlini Fruit Logistica vásáron rendszeresen kiállító szövetkezet vezetője ugyanakkor  a vásáron is tapasztalható lanyhább keresletre panaszkodik.

 

Read 6160 times Last modified on Tuesday, 26 February 2013 21:00

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.