Menu
A+ A A-
Deprecated: Non-static method JSite::getMenu() should not be called statically in /var/www/virtual/bioholmi.hu/htdocs/templates/gk_gamenews/lib/framework/helper.layout.php on line 111 Deprecated: Non-static method JApplication::getMenu() should not be called statically in /var/www/virtual/bioholmi.hu/htdocs/includes/application.php on line 539 Deprecated: Non-static method JSite::getMenu() should not be called statically in /var/www/virtual/bioholmi.hu/htdocs/templates/gk_gamenews/lib/framework/helper.layout.php on line 111 Deprecated: Non-static method JApplication::getMenu() should not be called statically in /var/www/virtual/bioholmi.hu/htdocs/includes/application.php on line 539
Sunday, 24 March 2013 17:49

Nincs mire felvágnunk

Rate this item
(4 votes)

A felvágottak mindennapjaink megszokott élelmiszerei. Virsli, szafaládé, párizsi, megannyi finomság – már amennyiben a klasszikus recept szerint készülnek, melynek évszázados hagyományai manapság már csupán a csúcsminőség kategóriájába sorolt termékeknél lelhetők fel, ott is gyakorta csak nyomokban.

Mert a klasszikus felfogás szerint az előbb felsorolt termékeket a leölt állatok még meleg húsából lehetne csupán készíteni, hiszen csak ebben az állapotában képes a hús a vizet megkötni. Kihűlés után jöhet a jég-foszfát-salétrom, ami ugyebár nem túl vonzó technológia. A termelési és feldolgozási helyszínek elszakadása folytán a legtöbb húsfeldolgozó ezzel az eljárással készíti termékeit. Kivétel lenne a biotermék, melynek szigorú feltételei kizárnák az efféle praktikákat, de kizárják-e?

A hagyományos (konvencionális) termékek címkéin néha ijesztő felsorolásokat találunk, ami a gyorspácolásra, szójaadalékokra, tartósítószerekre, antioxidánsokra, füstaromák használatára vonatkoznak.

Mi a helyzet a biotermékekkel? Az EU tagállamaiban a jelölés során a gyártók feltüntetik az alkalmazott eljárások sorát. Tehát azt, hogy a termékben alkalmaztak-e tartósítószert, (Na-nitrit, K-nitrát stb), antioxidánst (aszkorbinsav, káliumszorbát stb) vagy hogy a füstölést bükkfafüsttel végezték, avagy füstaromát csempésztek a termékbe.

A hazai bio felvágottak címkéin efféle információkat nem olvashatunk. Annak ellenére, hogy az előbb említett tartósítási eljárások az EU bio rendelete szerint megengedettek, csakúgy mint az antioxidánsok alkalmazása.

Gyanítom azért mert a tájékozatlan vásárlók, akik automatikusan hüledeznek minden E-számtól, esetleg nem vásárolnák meg a szóban forgó terméket az érvényes bio tanúsítvány ellenére sem. A turpisság persze jogtalan előnyhöz juttatja a beavatkozásokat elhallgató gyártót. A rutinos, kellő áruismerettel rendelkező vásárlókat (sajnos rendkívül kevesen vannak) azonban nem lehet megtéveszteni. Tudják, hogy a virsli nem magától lesz pink rózsaszín, hanem a benne lévő Na-nitrittől. Alakja is vélhetően szójaszármazéktól csavarodik girbe-gurbára, kóstolás után pedig hamar rájön, hogy az áru szaftossága nem a húsnedvekből, hanem a bőséggel adagolt zsiradékból származik.

Talán a kételyeket eloszlatandó, nem ártana a címkén zsír-és energiatartalmat jelölni valamint azt a határainkon túl már jól bevált, következő gyakorlatot követni: feltüntetni, hogy egy húskészítmény hány százalék húst tartalmaz, ínak, bőr, és szalonna nélkül.
ff

 

Read 2731 times Last modified on Tuesday, 26 February 2013 18:56

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.