Menu
A+ A A-
Deprecated: Non-static method JSite::getMenu() should not be called statically in /var/www/virtual/bioholmi.hu/htdocs/templates/gk_gamenews/lib/framework/helper.layout.php on line 111 Deprecated: Non-static method JApplication::getMenu() should not be called statically in /var/www/virtual/bioholmi.hu/htdocs/includes/application.php on line 539 Deprecated: Non-static method JSite::getMenu() should not be called statically in /var/www/virtual/bioholmi.hu/htdocs/templates/gk_gamenews/lib/framework/helper.layout.php on line 111 Deprecated: Non-static method JApplication::getMenu() should not be called statically in /var/www/virtual/bioholmi.hu/htdocs/includes/application.php on line 539
Friday, 11 January 2013 08:24

Az Algarve egyetemen karobból készítettek bioetanolt

Rate this item
(0 votes)

Forrás: Algarve

Az Algarve egyetem kutatói egy úttörő fejlesztéssel rukkoltak elő, melynek során karobból (Szentjánoskenyér termése) bioetanolt állítottak elő.

A karob a szentjánoskenyérfa terméshúsának a reformtáplálkozásban a kakaó helyettesítésére szolgáló alapanyag. A termés magja pedig az élelmiszeriparban ételsűrítésre használatos.
A kutatás a régióban használatos karobgyártási technológia cukorban gazdag melléktermékére a karob pulpra koncentrál, és ebből állít elő második generációs technológiával bioetanolt.
Az etanolt a benzinhez adagolják, melynek gyakorlata az EU-ban 2020-ra elérheti a 20%-ot. Jelenleg Portugáliában ez az egyetlen ilyen típusú projekt, noha az ország komoly importfüggő. A technológia viszonylag egyszerű, amolyan fél-ipari technológia. A gyártás pedig abszolút versenyképes más bioetanol előállítási módszerekkel.

Ki gondolta volna néhány évvel ezelőtt, hogy a természetgyógyászok kitüntetett növénye a karob végül is az autók benzintartályaiban fog kikötni. A reformtáplálkozók pedig ráfanyalodhatnak a valódi csokoládéra.

Read 1007 times Last modified on Friday, 11 January 2013 09:12

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.